zondag 23 november 2014

"Bomen in de stad zijn onbetaalbaar" - quote

Foto: Marjan Dat (bron)
Deze blog is een verkorte weergave van een artikel van Roel van Dijk  (foto Marjan Dat) op vitalegroenestad.nl dd 22 oktober 2014. Enkele hyperlinks zijn toegevoegd.

"Bomen in de stad zijn onbetaalbaar.

Waarom zijn bomen het kind van de rekening? Daar is een aantal factoren voor aan te wijzen, geeft Marjan Dat van Stadswerk aan. ‘Boomvervanging is in verhouding erg kostbaar, geld is er niet voor gereserveerd en bomen liggen politiek erg gevoelig'. Tijdens de kennisbijeenkomst "Groene Baten door Slimme Plantkeuze" die eind september bij Van den Berk Boomkwekerijen in Sint-Oedenrode plaatsvond, spraken Marjan Dat en Jelle Hiemstra over de noodzaak van bomen.

Bomen zijn dé bepalende factor in het openbaar groen. Door hun omvang en waarde leveren zij een grote bijdrage aan de baten van groen voor de leefomgeving. Marjan Dat confronteerde de aanwezigen van de kennisbijeenkomst met het feit dat het in gemeenteland slecht is gesteld met het bomenbeleid. Grote bomenbestanden in wijken uit de jaren ’50, ’60 en ’70 zijn in de komende jaren aan vervanging toe. ‘Met uitzondering van hoofdwegen en incidentele stadsvernieuwing is vrijwel nergens structureel boomvervanging tot stand gekomen. De bomen in deze wijken gaan tussen nu en 10-15 jaar dood’, aldus Dat. (...) Veel gemeenten zijn zich niet bewust van de impact die dit gaat krijgen. Boomvervanging is in verhouding erg kostbaar en er is geen geld voor gereserveerd. (...)  ‘Het vraagt dus moed van de beheerder om ondanks gebrek aan geld de vervanging van bomen aan te kaarten. Uitstel nu betekent kaalslag later, niet in één straat, maar in hele woonwijken.’

Aan de hand van haar expertise en ervaringen laat Dat in een rekensom zien wat de vervangingskosten van bomen zijn in vergelijking met het gemiddelde beschikbare budget. Een gemiddelde boom kost € 1000 tot 2500 per vervanging afhankelijk van standplaats, soort en grootte. Een gemiddelde stad van 45.000 inwoners heeft 30.000 bomen maal circa € 2.000 = € 60.000.000 aan vervangingskosten. Wanneer elke boom gemiddeld 50 jaar meegaat, is op jaarbasis structureel € 1.200.000 nodig. De gemiddelde onderhoudsbegroting voor het totale openbare groen in een gemeente bedraagt daarentegen zo’n 8 ton tot 1 miljoen.

‘Wil je extra kosten door vroegtijdige uitval en vervanging voorkomen, en wil je dat bomen ook in het stedelijk gebied kunnen uitgroeien tot volle wasdom dan is kennis van de juiste boom op de juiste plaats van groot belang’, zegt Jelle Hiemstra van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving. (...) Hiemstra vertelt over het Gebruikswaarde Onderzoek Laanbomen. (...) De ontwikkeling van de bomen en ervaringen met onderhoud en beheer zijn daarbij in beeld gebracht. Informatie over deze bomen en de resultaten van het onderzoek zijn te vinden op www.straatbomen.nl.’ In het boek ‘De juiste boom, op de juiste plaats’ staan 25 van deze 75 bomen beschreven. Deze selectie geeft een beeld van de vele mogelijkheden die er zijn. Hiemstra: ‘Wanneer de juiste boom op de juiste plaats toepast, investeer je in kwaliteit.’ "

lees het volledige artikel in www.vitalegroenestad.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten