dinsdag 13 maart 2018

Onderhoud openbare ruimte Delft moet nog beter, vindt D66

Afgelopen weekend was het weer zover: een ingezonden brief in de DelftOpZondag waarin het vele vuil in de stad werd aangekaart. Er wordt gesproken van "een grote vuilnisbelt zelfs in de grachten".

Helaas is slecht onderhoud van de openbare ruimte al langer aan de orde. Al begin 2016 signaleerde ik namens D66, op basis van klachten èn de informatie in het Beheerplan Groen en Water 2016-2019, dat de met de burgers van Delft afgesproken onderhoudsniveaus (toch al relatief laag) onder druk staan. De "Beleidsschouw" van zomer 2014 schreef zelfs dat:

  • "onderhoud op kwaliteitsniveau C, zoals in Delft op dit moment gebeurt, een stijgende hoeveelheid D-scores oplevert" (terwijl niveau B in de Binnenstad het minimum is en niveau C overal elders, PS). "Op veel onderdelen wordt de weg naar een hogere kwaliteit moeilijker (en duurder) ten gevolge van de schade die is/wordt aangericht;
  • aannemend dat lagere dan de afgesproken onderhoudsniveaus niet gewenst zijn, aanpassing van onderhoudswerkzaamheden aan te raden is." 
Bij monde van mij heeft D66 toen hard ingezet op verbetering van het onderhoud in de wijken. Met succes, in de zin dat vanaf de begroting 2017 het budget voor onderhoud openbare ruimte flink is opgehoogd.

Tegelijk blijkt er nog te weinig effect te zien bij de knelpunten in de stad. Daarnaar gevraagd spreekt de wethouder (nog wel van GroenLinks!) over "gedifferentieerd onderhoud" en weigert hij aan te geven welk (al dan niet verhoogd) onderhoudsniveau op welke plek in de stad geldt en dus mag worden verwacht. D66 wil daarin helderheid, omdat sommige delen van zowel het centrum als de buitenwijken een hoger onderhoudsniveau nodig hebben om voldoende schoon, heel en dus toonbaar èn veilig te zijn.

D66 blijft inzetten op snel en zichtbaar beter onderhoud, plus duidelijkheid over welk onderhoudsniveau we waar mogen verwachten. Afspraak moet afspraak zijn en toetsbaar door de Delftenaren.

Selectie van eerdere blogs over de openbare ruimte:
februari 2018: Groen kappen voor een ecologische zone; de omgekeerde wereld?
januari 2018:  D66 stelt vragen over omvallen grote bomen in Delft
november 2017: Vissterfte door fout maaien mag nooit gewoon worden, vindt D66
september 2017: Ecologisch maaien in Delft
augustus 2017: Zwerfafval te lijf op 15 september KeepItClean Day
juli 2017: Groen en blauw temperen stedelijke hitte-eilanden
juli 2016: "Inspelen op hoosbuien of hitte kan ook budgetneutraal"
februari 2016: Delftse bomen verdienen beter beheer
februari 2016: Ook bij Beheerplan Groen en Water Delft: afspraak = afspraak
april 2015: Programma Groen doet goed! van start in de regio Delft-Zoetermeer
september 2014: Onderhoud bomen en groenbeleid in Delft - bijl aan de wortel?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten