donderdag 16 november 2017

"Vissterfte door fout maaien mag nooit gewoon worden" vindt D66

Dode vis aan de Emmalaan in Delft
in oktober 2014 (foto M. Bos) bron
In het AD van 16 november luidde de D66-waterpartner Water Natuurlijk Delfland de noodklok over vissterfte als gevolg van ondeskundig maaien. Een onderwerp waarover ook D66 Delft al enkele keren aan te bel trok. Zoals in onderstaande blog van 7 november 2016, een blog die nog steeds geldt.

"Volgens het AD van 31 oktober jl. is er opnieuw sprake van vissterfte in de Delftse wateren. Daarbij wordt een verband gelegd met maaiwerkzaamheden in opdracht van de gemeente Delft. D66 Delft heeft hierover in de Rondvraag van de Cie Ruimte en Verkeer van 2 november jl. aan wethouder Brandligt vragen gesteld.

Een vergelijkbare situatie deed zich voor in oktober 2014. Naar aanleiding daarvan stelde D66 toen technische vragen. In de beantwoording stelde de gemeente Delft toen aantasting van de flora en fauna onacceptabel te vinden. Direct na meldingen over vissterfte in enkele watergangen sprak de gemeente de aannemer er op aan. Ook werd gemeld dat vanaf 2015 aangeven zou worden welke watergangen niet meer met een boot geschoond mogen worden. Er werd bij gezegd "Sommige watergangen kunnen echter niet anders dan met een boot geschoond worden. Hierbij wordt de aannemer vooraf aangesproken om voorzichtig te werk te gaan en de snelheid van de boot aan te passen."

In de nieuwe, ditmaal mondelinge, vragen wilde D66 onder meer van de wethouder weten wat er sinds oktober 2014 is veranderd op het punt van de opdracht voor en het toezicht op het maaien. Verder werd gevraagd hoe het kan dat er dit jaar toch weer vissterfte bij het maaien optrad.

In antwoord op onze vragen legde de wethouder uit dat naar aanleiding van eerdere gevallen de richtlijnen voor het maaibeleid van de oevers en de watergangen inderdaad aangescherpt zijn. Dat wil niet zeggen dat er nooit meer vissterfte zal voorkomen. Het is niet zo dat het op grote schaal voorkomt. Er zijn dit jaar nog maar enkele meldingen binnengekomen.

Er is volgens de wethouder een aantal watergangen dat zo smal is dat de maaiboot er maar net in kan. En als je dan het maaisel opstuwt dan is het onvermijdelijk dat er ook wel eens vis tussen zal zitten. De wethouder kon niet garanderen dat dat nooit meer gebeurt. Wel zegde hij toe zijn uiterste best te doen om dat tot een minimum te beperken.

D66 vindt dat vissterfte door maaien nooit normaal gevonden mag worden. Daar waar de risico's hoog zijn, moeten alternatieve methoden worden overwogen. Wij houden de vinger aan de pols."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten