dinsdag 10 oktober 2017

Delfts vastgoed versneld duurzamer en energieneutraal

Extra aandacht voor de versnelling van het duurzamer en energieneuraal maken van het vastgoed in Delft. Dat bereikte D66 met GroenLinks tijdens de behandeling van het Uitvoeringsprogramma 2017-2020 van Delft Energieneutraal 2050 tijdens de raadsvergadering van de 28 september jl.

D66 vindt het huidige Uitvoeringsprogramma veel helderder en completer dan de versie uit 2015. Nu zijn alle drie de hoofddoelstellingen opgenomen: CO2 reductie, minder energieverbruik en daarbinnen een groter aandeel hernieuwbare energie. We gaan, met enige tegenzin, akkoord met het “omzetten” van startpunt en (tussen)doelstellingen en zien vanaf nu in voortgangsrapportages graag harde eenheden in plaats van procenten: kTon/jaar voor CO2 reductie, en TerraJoule voor energiecijfers.

Het Uitvoeringsprogramma toont volgens D66 ook dat de nu voorziene maatregelen rekenkundig maar net de tussendoelen van 2020 halen. Er moet dus een flinke scheut ambitie bij om de gewenste uitkomst te garanderen, ondanks de onvermijdelijk optredende tegenslagen bij de voorziene projecten.

Daarom dienden D66 en GroenLinks samen twee moties in met aanvullende maatregelen. Beide werden met ruime meerderheid door de Raad aangenomen. De moties zijn gericht op het versnellen van het verduurzamen en energieneutraal maken van al het vastgoed in Delft. Zo'n versnelling is volgens het recent ABN-AMRO rapport "Op duurzaamheid kun je bouwen" mogelijk. De motie "Energieneutraal in eigen huis" richt zich op het eigen gemeentelijk vastgoed en het maatschappelijk vastgoed. De motie "Sneller energieneutraal onder Delftse daken" richt zich op het privaat vastgoed, van woningcorporaties, bedrijven èn particulieren. In de laatste motie wordt ook afgesproken dat ook financiële instrumenten worden bezien, zoals het via lagere leges belonen van extra energiezuinigheid van (ver)bouwwerken, in Enschede met succes beproefd.

De resultaten van beide onderzoeken en de doorwerking daarvan in het Uitvoeringsprogramma komen in de Kadernota van voorjaar 2018. Daardoor kan zo nodig gelijk de financiering van goede nieuwe maatregelen worden geregeld.

bron illustratie D66 Delft; dit artikel verscheen in verkorte vorm ook op de website van D66 Delft

Geen opmerkingen:

Een reactie posten