zondag 10 september 2017

Ecologisch maaien in Delft

In een recent artikel op de website van Delft legde groenspecialist Rob van Beek van de gemeente het soberder en ecologisch maaibeleid van de gemeente uit. Maaibeleid dat D66 steunt zo lang Delftenaren voldoende gebruik kunnen blijven maken van de groene buitenruimten. Deze blog citeert uit dit artikel.

"Van Beek geeft het onmiddellijk toe: het maaibeleid van de gemeente is aanmerkelijk veranderd, vergeleken met zo’n tien jaar geleden. “We zijn overgestapt naar ecologisch beheer, om de natuur in de stad te vergroten. Daarvoor hebben we veel gazons omgevormd naar ruw gras – gras met bloemen en kruiden. Het ecologisch beheer betekent minder maaien om planten en insecten meer leefruimte te bieden. In de afgelopen jaren zijn er ook veel natuurvriendelijke oevers aangelegd. Daarnaast hebben we ook bezuinigingen moeten doorvoeren. Dit alles heeft ertoe geleid dat we de gazons en het ruw gras minder vaak maaien. De laatste twee jaar hebben we het ruw gras één keer per jaar en de gazons zo’n twintig keer per jaar gemaaid.”

... “De maaiploegen zijn nog niet in elke wijk aan het werk geweest, dus als je ze nog niet gezien hebt, kan dat kloppen. Maar ze komen wel! Ze maaien het ruwe gras en laten het maaisel dan liggen. Daar liggen zaadjes in van soms bijzondere planten als orchideeën en ratelaars. Die willen we in het volgend jaar graag terugzien. Door het maaisel niet meteen weg te halen, maar pas na een week of wat, geven we dit zaad de kans te ontkiemen. Dat zorgt voor meer variatie in het groen.”

Van Beek: “... een groene, ecologisch onderhouden stad is mooi, maar je moet er geen last van hebben. Daarom maaien we 4 keer per jaar de eerste meter groen langs de belangrijkste fietsroutes weg. Dat gaan we volgend jaar langs álle fietspaden doen. Ook zichthoeken houden we kort.”

Trouwens, als het maaiseizoen is afgelopen, is het maaien nog niet voorbij. Dan maakt het Hoogheemraadschap de Delftse sloten winterklaar en maait het ook de eerste meter langs de slootkanten. En als het natuurvriendelijke oevers zijn? “Die nemen wij voor onze rekening”, zegt Van Beek. “Op een ecologische manier – daar willen we vooral de natuur een kans geven. Jaarlijks slaan we zo’n 20 tot 30 procent over – maar wel elk jaar een ándere 20 tot 30 procent.”"

bron tekst en illustratie Rijkswaterstaat

Geen opmerkingen:

Een reactie posten