zondag 16 juli 2017

Groen en blauw temperen stedelijke hitte-eilanden


"Op sommige plekken in de stad is het consequent een paar graden warmer dan elders. Het RIVM bracht deze hitte-eilanden in kaart, nadat heel wat adviesbureaus daarin al waren voorgegaan.
Het hitte-eiland effect is het verschijnsel dat het in steden vaak vele graden warmer is dan in het omliggende gebied. De reden, kort gezegd: er is meer asfalt, steen en staal (die allemaal warmte absorberen), en minder groen.

Het hitte-eiland effect krijgt de laatste jaren meer aandacht, wegens de opwarming van de aarde. In de toekomst worden meer hittegolven verwacht. In combinatie met verdere verstedelijking geven die juist in de stad meer hittestress. Het kan leiden tot extra sterfte onder gevoelige groepen zoals ouderen en chronisch zieken; het kan de arbeidsproductiviteit verminderen; en het kan ook tot meer slaapstoornissen leiden. Dat schreven tien Nederlandse universiteiten en kennisinstellingen drie jaar geleden in het rapport Climate Proof Cities.... "

Bovenstaande kaart toont het verkoelend effect van groen en blauw in Delft Zuid en Zuidoost, inclusief de TU campus. In die hoek is duidelijk (in blauw) de bomenrijke dus relatief koele begraafplaats Jaffa te zien. Ook sportvelden zoals die ten ten oosten van de A13 zijn koeler (geelgroen) dan de aanliggende woonwijk van Delfgauw (rood). D66 Delft wil dat ook in Delft maximaal gebruik gemaakt wordt van het verkoelend effect van groen en blauw. Daarom staan wij voor behoud en uitbreiding van het bomen-, groen- en oppervlaktewaterareaal.

Tekst deels gebaseerd op een nieuwsbrief van Water Natuurlijk Valei en Veluwe

Geen opmerkingen:

Een reactie posten