woensdag 21 juni 2017

Energieneutraal door verduurzaming van gebouwen - van vrijblijvend naar verplicht?


Tijdens de Delftse commissievergadering Ruimte van 20 juni werd de behandeling van het Voorstel inzake Delft Energieneutraal 2050 met het Uitvoeringsprogramma 2017-2020 uitgesteld naar de eerste vergadering na de zomer. Terecht vindt D66, want dit belangrijke onderwerp verdient meer tijd en aandacht dan op dat moment beschikbaar was. Het uitstel geeft ook gelegenheid om de laatste inzichten mee te nemen en technisch en politiek af te stemmen met wethouder Brandligt. Interessant voorbeeld is de recente publicatie "Op duurzaamheid kun je bouwen" van ABN-AMRO.

Daarin worden de uitdagingen bij het energieneutraal maken van woningen en kantoren in kaart gebracht. Over kantoren en sociale huurwoningen zijn inmiddels afspraken gemaakt, voor koopwoningen nog niet. Het rapport schetst een toekomstbeeld en geeft aan wat volgens ABN-AMRO nodig is om de verduurzaming tot een succes te maken. Het rapport concludeert onder meer:

"Volgens het Internationaal Energieagentschap zal ongeveer 40% van de klimaatafspraken die gemaakt zijn, moeten komen uit energiebesparing en -efficiëntie. ... Met de huursector –zowel woningcorporaties als de vrije sector – zijn afspraken gemaakt over het verduurzamen van deze woningen. Deze verduurzaming gaat echter veel te langzaam en deze afspraken lijken dan ook niet gehaald te worden. Iets wat de sector inmiddels ook beseft...

Om de verduurzaming van (particuliere) woningen te versnellen zou een toegankelijke procedure woningeigenaren kunnen helpen stappen te zetten. Nog mooier zou het zijn als deze particuliere woningeigenaren de verduurzaming als één totaalpakket aangeboden krijgen voor een scherpe prijs. Ook hier geldt dat bewustwording van de noodzaak en voordelen een noodzakelijke eerste stap is...

Door het wettelijk verplichten, het creëren van schaalgrootte en het bieden van maatwerkoplossingen –indien gewenst in combinatie met een financieringsvoorstel – zien we de verduurzaming bij kantoren versnellen. Hierdoor kan de prijs van het verduurzamen ook steeds lager worden.

Nu we zien dat deze maatregelen bij kantoren werken, ligt het voor de hand dat de overheid het pad voor huiseigenaren ook verder uitstippelt. Dit omvat als eerste het scheppen van een kader (waarvan de eerste stap werd gezet met de Energieagenda) waarin besparings- en verduurzamingsmaatregelen zo goedkoop en efficiënt mogelijk kunnen worden uitgevoerd, naast het beschikbaar stellen van subsidies. Daarna is het aan de huiseigenaren om actie te ondernemen. Toch moet de overheid ook zorgen voor een stok achter de deur. Er zijn immers doelstellingen die we dienen te halen. Mocht de verduurzaming te langzaam blijven gaan, dan zal een langzame verschuiving van vrijblijvende naar verplichte maatregelen nodig zijn."

bron quotes en illustratie: het rapport "Op duurzaamheid kun je bouwen" van ABN-AMRO dat hier te downloaden is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten