dinsdag 23 februari 2016

Een schoner Delft door meer betrokkenheid burgers

bron zuidpoort.org
Recent werd in de Delftse Raad het Beheerplan Groen en Water 2016-2019 besproken. In het plan wordt beschreven hoe de minimale onderhoudsniveaus voor groen, water en "straatmeubilair" in Delft worden bereikt.

D66 signaleerde dat maar 1 korte paragraaf van het Beheerplan gaat over bijdragen van burgers van Delft, al dan niet georganiseerd in groen- of wijkorganisaties, aan het beheer van hun openbare ruimte. Uit die paragraaf blijkt dat de gemeente wel rekent op hun bijdragen bij het uitvoeren van het Beheerplan.

Daarom waren wij verbaasd toen ons bij navraag bleek dat die organisaties niet betrokken waren geweest bij het opstellen van het Beheerplan. Er blijken heel wat ideeën bij hen te leven over hoe het beheer nog slimmer en beter kan. Wat ons betreft zet de wethouder alsnog zijn deur open voor afstemming met de burgerorganisaties

Tenslotte: Delft kent inmiddels 500 Supporters van Schoon (voorheen ZwerfAfvalPakkers), buurtbewoners die met een door de gemeente verstrekte grijper zwerfafval verwijderen. Ik ben zelf zo'n Supporter en ken het goede gevoel als ik weer een zak vuil heb verzameld. Maar ik ken ook de behoefte aan ietsje meer actieve coördinatie door de gemeente die zal leiden tot meer team-gevoel. Waardevol, omdat deze groep Supporters van Schoon met een heel klein beetje organisatie, support en training heel makkelijk een permanent, stadsbreed team kan vormen. Een samenhangende groep met 500 paar extra ogen, die de kwaliteit van onze openbare ruimte helpt bewaken en ongewenste situaties meldt via het gebruikelijke gemeenteloket. Net zoiets als het Testteam Bereikbaarheid dat verkeerssituaties toetst en meldt. Een waardevolle toevoeging aan het formele groene instrumentarium. En nog gratis ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten