zondag 28 februari 2016

Delftse bomen verdienen beter beheer

Recent werd in de Delftse Raad het Beheerplan Groen en Water 2016-2019 besproken. D66 vroeg daarbij nadrukkelijk aandacht voor het bomenbeheer.

9.860 Van de in totaal 36.500 Delftse bomen, dus bijna 30%, bleken bij een recente meting “risicobomen”. Om allerlei redenen hebben zij extra aandacht nodig. Wij vroegen ons af of dit misschien het kostbare effect is van net iets te weinig onderhoud? In dat geval kan beter net iets beter onderhouden worden dan minimaal. Dat heet in vaktaal “rationeel beheer”. Daardoor worden relatief hoge reparatie- en vervangingskosten voorkomen.

In Delft geldt een herplantplicht. Als een boom wordt gekapt, moet dat in principe gecompenseerd te worden door weer een boom te planten. Dat hoeft niet altijd onmiddellijk en op dezelfde plaats. En soms is het mogelijk financieel te compenseren. Van dat laatste zijn wij geen voorstander: het verwordt te makkelijk tot herplant afkopen en met geld voorkom je geen hittestress in de stad, met voldoende bomen wel.

Om overzicht te houden van alle bomen in Delft èn te borgen dat er geen bomen verdwijnen zonder compensatie, moet de gemeente een goede "bomenboekhouding" bijhouden. D66 is voorstander van een openbaar bomenregister, waarin burgers kunnen meekijken. We zijn dan ook blij dat wethouder Brandligt nog dit voorjaar een pilot toezegde met zo'n openbaar bomenbestand.

Deze blog verscheen ook op de website van D66 Delft.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten