vrijdag 30 januari 2015

D66 Delft houdt vinger aan de pols over vrijwilligersinzet bij Gezond en Wel

bron
Tijdens de vergadering van de Delftse raadscommissie Sociaal Domein van 3 januari 2015 stond op verzoek van D66 de brief op de agenda van het Delfts College van Burgemeester en Wethouders inzake de Subsidiebeschikkingen en de uitvoeringsovereenkomst Gezond&Wel met de nieuwe netwerkorganisatie Delft voor Elkaar.

Tijdens de commissievergadering bleven er vragen bestaan, zodat de brief ook geagendeerd werd in de Raad van 29 januari jl. Het onderwerp gaat D66 zeer aan het hart, juist vanwege de zorgen over de betrokkenheid van vrijwilligersorganisaties, grote en kleine.

Vanzelfsprekend gaat het er allereerst om dat de gewenste prestaties uit het programma Gezond&Wel, toevertrouwd aan Delft voor Elkaar en beschreven in bijlagen bij de brief, worden gerealiseerd. De aanpak lijkt alleen maar een middel om dat mogelijk te maken. Echter, D66 is, overigens net als Delft voor Elkaar, van mening dat er meerwaarde zit in een breed ingevulde en even breed ondersteunde aanpak.

Die aanpak zou wat D66 betreft een co-productie moeten zijn van de gemeente in de rol van actief betrokken regisseur, de professionele, grote deelnemers aan Delft voor Elkaar als hoofdacteurs, en een brede cast van kleinere, deskundige vrijwilligersorganisaties voor de ondersteunende rollen. Juist de laatste brengen variatie, creativiteit, flexibiliteit en stadsbrede samenwerking in het spel.

Delft voor Elkaar heeft aangegeven dat zij de inzet en deskundigheid van de vele kleine Delftse vrijwilligersinitiatieven nodig heeft. Tegelijk werd recent duidelijk dat financiële ondersteuning van die vrijwillige prestaties door Delft voor Elkaar of vanuit het recent vernieuwde Delftse subsidiesysteem niet vanzelfsprekend is.

Dus bestaat bij D66 zorg dat door de exclusieve prestatiesubsidie aan Delft voor Elkaar of de werkpraktijk die daaruit voortkomt, Delftse vrijwilligersinitiatieven worden beperkt. Vrijwilligersinitiatieven die nu al een deel van de gevraagde Gezond&Wel prestaties leveren dan wel die in de toekomst willen gaan leveren.

Wethouder De Prez beschouwt de zeer breed gesteunde motie "Delftse Vrijwilligersinitiatieven: Gezond&Wel" van 6 november vorig jaar als ondersteuning van zijn beleid. Daarom vertrouwt D66 er maar op dat er, zo kort na de formele start, slechts sprake is van aanloopproblemen of ruis op de lijn. De fractie houdt wel de vinger aan de pols en zal op het onderwerp terugkomen als toch blijkt dat Delftse vrijwilligersinitiatieven, direct of indirect, beperkt worden door de prestatiesubsidie Gezond&Wel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten