donderdag 27 november 2014

Slim bezuinigen en groene en sociale duurzaamheid in Delft

Tijdens de algemene beschouwingen over de Begroting 2015 van Delft vroeg D66-fractievoorzitter Huub Halsema ook aandacht voor slim begroten en zorgvuldig omgaan met duurzaamheid en bewonersinitiatieven. Hij zei onder meer het volgende:


"We moet als raad dus het signaal afgeven dat ook wij het maximale doen om de begroting op orde te krijgen, maar zonder achteraf te hoeven repareren tegen hogere kosten. Bijvoorbeeld het loslaten van isolatie-eisen aan nieuwe woningen is niet slim. Want achteraf isoleren is vaak duurder. Laten we die ambitie dus vasthouden.

Slimme duurzaamheidsprojecten dienen overigens meerdere doelen in één: niet alleen terugdringen van broeikasgas, maar ook schonere lucht in Delft. Of: niet alleen terugdringen van broeikasgas, maar ook schuldhulpverlening minder nodig maken door een lagere energierekening. Laten we focussen op dat soort projecten. Vasthouden dus aan duurzaamheidsambities als uitstel duurder blijkt.

Wat D66 ook graag vasthoudt, zijn projecten die een enorm aantal vrijwilligers op de been brengen. Zoals de DOK- projecten Taalvisite/TaalvoorThuis, om taalachterstand en laaggeletterdheid te bestrijden. Behalve vanwege de vrijwilligersinzet bevordert DOK zo ook de gelijke kansen. Want een carrière begint met taal.

Als laatste maar zeker niet het minste onderwerp: inspraak. D66 wil ruimte geven aan participatie en particulier initiatief. Daarbij is het nodig om in gesprek te gaan met experts uit de stad, omwonenden en belanghebbenden. En dan vooraf duidelijk maken waar gemeentelijke plannen wel, en waar niet bijgesteld kunnen worden. En achteraf aan alle gesprekspartners laten weten wat er met ideeën is gedaan en waarom. D66 zal ook in 2015 hierop blijven aandringen."

Geen opmerkingen:

Een reactie posten