donderdag 30 oktober 2014

Onderhoud watergangen Delft wordt vis-vriendelijker

Dode vis aan de Emmalaan in Delft
(foto M. Bos) bron
Recent verschenen er in de Delftse Post en op internet berichten over vissterfte als gevolg van onderhoud in Delftse watergangen. Het internetbericht meldt dat de waterschapspartij AWP Delfland en Partij voor de Dieren Delfland daarover schriftelijke vragen stelden aan het college van Dijkgraaf en Hoogheemraden.

Ook ik stelde vanuit mijn verantwoordelijkheid als Delfts gemeenteraadslid voor D66 vragen aan de gemeente. Immers, dit mag natuurlijk niet nog eens gebeuren. 

Uit de antwoorden, die ik vandaag per mail ontving, blijkt dat de gemeente de watergangen schoont ("baggert") volgens een begin dit jaar tussen de gemeente Delft en het Hoogheemraadschap van Delfland afgesproken bestek. Daarin zijn voorwaarden opgenomen in het kader van de Flora- en Faunawet.

Inmiddels is het werk in uitvoering en wordt duidelijk dat de feitelijke manier van werken ernstig ingrijpt op flora en fauna. De gemeente Delft meldt mij via de mail dat ook zij de aantasting van flora en fauna onacceptabel vindt. Daarom is de aannemer, na meldingen over vissterfte in enkele watergangen, er door de gemeente op aangesproken om voorzichtig te werk te gaan en de snelheid van de boot aan te passen.

Ook meldt de gemeente dat zij vanaf 2015 zal aangeven welke watergangen niet meer met een boot geschoond mogen worden. Daarbij kan gedacht worden aan de Koningin Emmalaan. Sommige watergangen kunnen echter niet anders dan met een boot geschoond worden. Hierbij wordt de aannemer vooraf aangesproken om voorzichtig te werk te gaan en de snelheid van de boot aan te passen.

Het is goed dat de gemeente Delft, direct na het binnen krijgen van de signalen, actie ondernam richting aannemer. Dat geeft hoop dat in dit seizoen dergelijke onacceptabele toestanden niet meer zullen voorkomen. Het is ook goed om te zien dat de gemeenten volgend jaar extra eisen zal stellen aan de uitvoeringspraktijk. Het onderhoud van de Delftse watergangen moet echt vis-vriendelijker dan het de afgelopen tijd was. Namens D66 Delft zal ik de werkelijkheid monitoren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten