zondag 14 september 2014

Groen in de stad - leuk, mooi, gezond en sociaal

De immer actieve Belangenvereniging Olofsbuurt-Westerkwartier BVOWD organiseerde op 11 september jl. een inloopavond over groen in de wijk. Helaas kon ik dit keer niet als gast aanschuiven vanwege andere verplichtingen. Dus las ik met extra aandacht het per mail verspreide verslag.

Een inspirerend verhaal met allerlei informatie over "wat je zelf kan doen om meer groen in de wijk te krijgen. Groen is mooi, het is gezond, vermindert de criminaliteit en hoe minder verharding, hoe beter regenwater wordt vastgehouden waardoor rioolbuizen minder groot hoeven te worden."

Met een lange lijst ideeën illustreert het BVOWD-verslag hoe bewoners zelf, met een klein beetje kennis en goede wil,een aantrekkelijke groene plek kunnen maken van een gevelperkje of boomspiegel. Ook de gemeente Delft waardeert het als bewoners zelf met groen aan de gang gaan en draagt de nodige suggesties en spelregels aan. Ook voor het (mee)beheren van grotere stukken gemeentelijk groen zoals een buurttuin. Dit is een stuk openbaar groen dat bewoners als tuin inrichten en onderhouden, zoals Moe's tuin in Poptahof, de moestuin in Wippolder en het Gillesparadijs in de wijk Buitenhof.

Naast zelfbeheer kunnen bewoners in bijzondere gevallen ook samen met de gemeente de taken en verantwoordelijkheden voor een openbaar gebied verdelen. Denk aan de boomgaarden in Tanthof, ecologische groengebieden en delen van parken. Dit medebeheer is soms ook mogelijk voor speelpleinen en binnenterreinen.

Ga voor meer informatie en contact met de gemeente naar deze webpage.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten