donderdag 29 mei 2014

D66 blij met forse investering in beter onderwijs

Opnieuw wordt fors geïnvesteerd in de kwaliteit van onderwijs en onderzoek in Nederland. Na de 650 miljoen euro per jaar voor lager en middelbaar onderwijs die D66 vorig najaar uit de onderhandelingen met het kabinet sleepte, wordt een bedrag oplopend tot ruim €800 miljoen à €1 miljard per jaar vrijgemaakt voor beter hoger onderwijs.

Het budget voor het hoger onderwijs stijgt hierdoor met een bedrag dat oploopt tot meer dan 20% ten opzichte van het budget in 2014. Dat is de uitkomst van de onderhandelingen tussen D66 en VVD, PvdA en GroenLinks over het slimmer benutten van de basisbeurs. De opbrengsten van het akkoord, 800 miljoen á 1 miljard euro, komen ten goede aan de kwaliteit van het hoger onderwijs.

D66-Tweede Kamerlid Paul van Meenen: “Deze afspraken zorgen voor meer geld voor beter onderwijs, meer inspraak voor studenten, en een betere OV-kaart. Studenten zullen het verschil echt merken.”

De afgelopen maanden onderhandelde D66 met het kabinet over het vervangen van de basisbeurs door een studievoorschot. Voor D66 stond voorop dat de volledige opbrengsten hiervan naar onderwijs gaan en dat het hoger onderwijs voor iedereen toegankelijk blijft. Afgesproken is dat studenten meer tijd krijgen om hun lening terug te betalen en dat zij nooit meer dan 4% van hun inkomen kwijt zijn aan het afbetalen van hun lening. Gemiddeld zullen studenten hier zelfs maar 1% van hun inkomen aan besteden.

Ook gaat de aanvullende beurs voor studenten die van huis uit minder te besteden hebben omhoog. Daarnaast hoeven mensen pas terug te betalen als zij het minimumloon verdienen en niet, zoals nu, vanaf bijstandsniveau. De bezuiniging op de studiefinanciering voor studenten met onvindbare of weigerachtige ouders wordt teruggedraaid. Deze studenten houden recht op een aanvullende beurs. Van Meenen: “Dit is een sociaal pakket dat de toegankelijkheid van het onderwijs beschermt. Studenten kunnen met een gerust hart voor een studie kiezen en zo investeren in zichzelf.”

bron tekst en illustratie d66.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten