donderdag 17 april 2014

Sociale samenhang alleen door actief meedoen, ook van ouderen

eigen foto
In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van vorige maand organiseerden de Stichting Samenwerkende Bonden van Ouderen Delft (waarin ANBO, KBO en PCOB samenwerken) op 20 november 2013 een politiek debat in Wijkcentrum De Vleugel. Voor een 30-koppig, vaak wat ouder publiek kwamen onderwerpen langs die van bijzonder belang zijn voor ouderen.

Steeds weer werd gesteld dat het van belang is ook de ouderen serieus te nemen. Hun mening, wensen en behoeften doen er toe en dienen dan ook duidelijk door te klinken bij het gemeentebestuur. Verschillende aanwezige gemeenteraadsleden, waaronder Kim Huijpen van D66, benadrukten hun inzet om actief contact te onderhouden met ouderen. Dat is niet altijd eenvoudig vanwege de diversiteit van de groep. Ook wezen zij op de vele mogelijkheden voor alle burgers, dus ook ouderen, om rechtstreeks en (pro)actief met hen in contact te treden.

Dat kan via mail, telefoon, fax, brief en persoonlijk gesprek, voor en tijdens de behandeling van beleidsstukken. Natuurlijk is er altijd de mogelijkheid om formeel in te spreken tijdens commissievergaderingen. Maar vaak is de besluitvorming dan al een eind op streek en inhoudelijke beïnvloeding niet meer zo makkelijk. Pas als er een bloeiend contact is tussen het gemeentebestuur en ouderen kan worden voorkomen dat er meer over dan met ouderen wordt gesproken.

Als “jongere oudere” èn gemeenteraadslid ben ik extra geïnteresseerd in het mobiliseren van alle bewoners van Delft en juist ook de ouderen. Ouderen maken nu al groot verschil bij het, als vrijwilligers, "in de lucht houden" van zaken waar we nu als maatschappij (de gemeente bent u zelf, weet u wel?!) even minder of geen gemeenschapsgeld voor beschikbaar hebben. Kijk maar eens naar activiteiten als die van SeniorWeb Delft rond het beter bekend maken van ouderen met moderne communiatiemiddelen als tablets en smartphones.Door de ouderen de actieve plek te geven die hen toekomt, ook in beleidsontwikkeling, ontstaat er betrokkenheid en dus meer sociale samenhang. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten